kwikies_logo

 

 

 

 

Kwikies is een nieuw digitaal product van Xperto waarmee u met uw leerlingen systematisch werkt aan diepe en brede woordenschatuitbreiding en waarmee u hun achtergrondkennis uitbreidt. De Kwikies zijn beschikbaar voor de groepen 5-6 en de groepen 7-8/brugklassen van het VO.

 De werkwijze in stappen:

 1. De deelnemende scholen ontvangen iedere twee weken per email vijf samenhangende woorden uit actuele thema’s. Daarbij ontvangen scholen ook een zogenaamde Kwiklink met een achtergrond informatie, filmpjes en een semantiseertekst waarin de doelwoorden gebruikt worden.
 2. De kinderen bedenken een omschrijving bij een gegeven woord en gaan vervolgens met andere kinderen in ‘betekenisonderhandeling’.
  Via de trits:
  – zelf nadenken over een omschrijving

  – omschrijvingen in subgroepje bespreken en aanscherpen
  – omschrijvingen van de subgroepjes bespreken in de hele groep,
  komt er uiteindelijk een groepsomschrijving uit.

 

 

 

 

 1. De klas levert de beste omschrijvingen digitaal aan.
 2. De omschrijvingen van de deelnemende klas, worden vergeleken met de omschrijvingen van andere klassen/scholen. De deelnemende scholen brengen hun stemmen uit op de aangeleverde omschrijvingen.
 3. Daarna kan iedereen zien welke omschrijvingen de meeste stemmen kreeg. Tevens ontvangt  de deelnemende school weer vijf nieuwe Kwikies.

Vooraf wordt het nieuwe onderwerp al bekend gemaakt zodat de kinderen het nieuws hierover alvast kunnen volgen. Door kinderen te stimuleren om het nieuws te volgen, wordt de achtergrondkennis van de kinderen uitgebreid.

Voor meer informatie en een gratis proeflicentie voor 8 weken in het schooljaar 2014-2015, neem contact op met het Kwikiteam via:
Tjalling Brouwer, tjalling@xperto.nl  T 06- 27359428