Wat is dyslexie

Herkent u dit?

Ondanks extra hulp heeft uw zoon of dochter problemen met lezen en/of spelling. Mogelijk heeft uw kind dyslexie.

Wat is dyslexie?

De Stichting Dyslexie Nederland hanteert de volgende definitie:
‘Dyslexie is een stoornis die wordt gekenmerkt door een hardnekkig probleem met het aanleren en/of vlot toepassen van het lezen en/of spellen op woordniveau.’

En nu in gewone taal?

Kinderen én volwassenen met dyslexie hebben lees- en of spellingproblemen. De koppeling van letters aan klanken loopt bij mensen met dyslexie niet goed. Mensen met dyslexie hebben meestal meer tijd nodig om iets te lezen en maken vaker fouten bij het lezen dan mensen zonder dyslexie.
Bij spelling gebruiken mensen met dyslexie vaak verkeerde tekens voor klanken, bijvoorbeeld de ‘eu’ in plaats van de ‘ui’ of de ‘b’ in plaats van de ‘d’.

Lezen en schrijven kosten daarom meer tijd en moeite. Wanneer je als ouder dyslexie hebt, of de lees- en spellingproblemen bij jezelf herkent, is de kans groter dat je zoon of dochter ook dyslexie heeft. Het is goed om te weten dat dyslexie los staat van intelligentie. Het heeft dus niks te maken met hoe slim je bent. Ook hele slimme mensen zoals  Leonardo da Vinci, Einstein, Picasso en Wubbo Ockels hadden dyslexie.
Bij de meeste mensen zonder dyslexie gaat het herkennen van de letters met de goede klanken zo snel, dat we zeggen dat het automatisch gaat. Dat automatiseren is juist bij mensen met dyslexie heel lastig.